Варна ще е домакин през есента на националния форум Доброволци срещу

...
Варна ще е домакин през есента на националния форум Доброволци срещу
Коментари Харесай

Варна става домакин на национален форум за борба с трафика на хора

Варна ще е хазаин през есента на националния конгрес „ Доброволци против трафика на хора “. Целта на събитието е разширение на мрежата от доброволци измежду учениците и продан на положителни практики сред институциите. Ще притеглим за присъединяване и по-малки общини, където могат да се разкрият превантивни учебни клубове, както и да се вършат образования по метода „ връстници образоват връстници “. Това заяви заместник-кметът по публичен ред и сигурност Илия Коев на първото за годината постоянно съвещание на Местната комисия за битка с трафика на хора. В срещата участваха представители на разнообразни институции - Районна прокуратура, ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, дирекция „ Социално подкрепяне “, съдружие „ Съучастие “, както и на Местната комисия за битка с трафика на хора и общинската дирекция „ Превенции “.

Националният конгрес е измежду главните акценти от Програмата на комисията за 2024 година. Предвижда се още провеждането на осведомителни акции, образования на доброволци, срещи и полемики в осъществяване на Програмата за предварителна защита на рисковото държание измежду възпитаници VIII- XII клас, където е включен и трафика на хора. Целта e повишаване информираността, с цел да се понижи риска от попадане в трафик и смяна на публичните настройки към съпричастност с жертвите.

Сред акцентите са още образования за повишение на квалификацията на специалисти, възстановяване на взаимоотношението сред институциите, продан на  добри практики и набелязване на ограничения за предварителна защита.

Директорът на дирекция „ Превенции “ Светлана Коева обърна внимание от нуждата от разширение на доброволческата мрежа, образованието на младежите по метода „ връстници образоват връстници “ и тяхната роля в подкрепяне работата на Местните комисии в битка с трафика на хора.

По време на срещата бе изработен доклад на активността на комисията през 2023 година. От изнесените данни стана ясно, че през образователната 2023/2024 година 96 доброволци са провели осведомителни сесии пред 1198 възпитаници. Проведени са още образования и тренинги за доброволци, изобретателни работилници и други. В осъществяване на Националната стратегия за предотвратяване на младежите от закононарушения, в партньорство с ОД на Министерство на вътрешните работи, са извършени 7 осведомителни срещи, с присъединяване на 247 възпитаници от 12 клас.

По време на съвещанието бяха изнесени доклади и на останалите институции в комисията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР